Espresso - Italiakoffie.nlEspresso is een klein kopje koffie dat het resultaat is van heet water dat onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst.

Espresso zetten is een delicate bezigheid. Dit proces wordt traditioneel gedefinieerd door de volgende karakteristieken:

6,5 – 7.5g koffie
20 – 30 sec
8 – 9bar
92 – 96 °C

Dat wil zeggen: voor één espresso (ong. 30 ml koffie) wordt water van zo’n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 20 tot 30 seconden. Een goede espresso wordt – behalve door de intense smaak – gekarakteriseerd door een laagje bruine crema die vetten en suikers bevat die door de druk uit de koffie worden geperst. Ondanks de krachtige smaak, bevat een kopje espresso van 30 ml minder cafeïne dan een kop filterkoffie. Per honderd gram bevat espresso echter beduidend meer cafeïne dan gepercoleerde koffie, 212 mg tegenover 40 mg. 

De meeste Italiaanse koffie worden gemaakt van een mix van Arabica en voornamelijk Robusta bonen. De Robusta bonen geven de kracht aan de koffie. De Arabica bonen zijn zachter van smaak.

Soms worden ongemalen bonen verkocht waar EspressoBonen op vermeld staat.
Espresso wordt echter gemaakt met ‘normale’ koffiebonen, het woord Espresso verwijst naar de zetmethode en niet naar één soort boon.