Ristretto - Italiakoffie.nlRistretto is een klein, sterk kopje koffie van ongeveer 15 à 20 ml. De hoeveelheid is daarmee ongeveer één à twee slokken. Het woord ristretto betekent in het Italiaans “beperkt’.
Doordat het water maar heel kort in aanraking komt met de gemalen koffie, komt er minder cafeïne vrij, en relatief meer smaakdragers (oliën en gekaramelliseerde suikers). Hierdoor is deze intenser, smaakvoller en aromatischer dan espresso. De bittere koffiesmaak wordt juist minder goed opgenomen door de korte aanrakingstijd waardoor ristretto’s minder bitter zijn. Dat heeft te maken met de extractie (de mate waarin de stoffen uit de koffiebonen vrijkomen tijdens het zetten). Dit proces heeft verschillende fasen: de zoete en zuren smaken komen eerst, dan pas de bittere.
De hoeveelheid gemalen koffie die wordt gebruikt is 6 a 7 gram.
Gewoonlijk wordt ristretto uit een espressokopje gedronken, maar er zijn ook speciale ristrettokopjes.

Voor het bereiden gelden de volgende karakteristieken:
6 – 7 gram koffie
4 – 7 sec
9 – 16 bar
92 – 96 °C

Dat wil zeggen: voor één ristretto wordt water van zo’n 95 °C door zes tot zeven gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 9 en 16 bar, gedurende vier tot zeven seconden.

Het is een espresso waarbij je de bereiding eerder stopt. Het voordeel: je krijgt minder snel bittere tonen. Voor liefhebbers betekent het vooral dat de mooie smaken van de koffiebonen beter tot hun recht komen. Dat heeft te maken met de extractie (de mate waarin de stoffen uit de koffiebonen vrijkomen tijdens het zetten). Dit proces heeft verschillende fasen: de zoete en zuren smaken komen eerst, dan pas de bittere. Een leuk weetje: extractie maakt ook de cafeïne in koffie los, dus een ristretto bevat daar zelfs nog minder van dan een espresso.

De koffie capsules van Italiakoffie.nl voor de Nespresso machine zijn uitermate geschikt voor het bereiden van een overheerlijke ristretto! Gebruik hiervoor de Extremo, Puro, Colombia of Oro di Napoli.